torsdag 18 februari 2016

Kahvi, kahvi, kahvi ja kahvi- miten ne vaikuttavat kolesteroliin?

Pannukahvi, filtterikahvi,  ranskalainen kahvi, ei-ranskalainen kahvi, maitokahvi, kermakahvi, murokahvi, murokahvi maidolla, murokahvi kermalla, kofeiiniton kahvi jne
 Oma kokemus:  nuorempana en käyttänyt kahvia  (vaan  lähinnä hunajavettä) , opiskeluaikana en myöskään. Jostain syystä kuitenkin  yli 20 vuotiaana aloin käyttää josain vaiheesas töissä kahvia. Siihen aikaan Suomessa  oli pannukahvi. 1976 tulin Ruotsiin. Täällä kahvi oli erittäin vahvaa- sanoivat härän vereksikin-  ja sitä käytettiin paljon, ( tuopakanpolttokin sairaaloissa antoi oman  arominsa kahviin- itse en ole koskaan polttanut,) joten minunkin kahvin käyttöni  töissä lisääntyi Rutosin puolella.  Sitten kun  aloin pitää sitä keliakiadieettiä  1981,olin välillä myös ilman kahvinkäyttöä, ilman valkoista sokeriakin,  mutta  huomasin  oireen steatorrhea joka paheni   vaikka dieetti oli  mielestäni gluteeniton. Silloin, joku vuosi,  huomasin että  kahvia käyttämällä voin vähentää stetatorrheaa. ainakin normalisoida väriltään,  enkä sitten ole  ollut ilman kahvia viime vuosina. Kesällä  tulee käytettyä murukahvia ,jonka opin  naapurilta Juuselalta  kesämökillä.  Se on tosiaan vahvampaa ja sillä voi hyvin.  Koen kahvin postiivisena ruoansulatukselle minun tapauksessani. Pidän stetatorrhean syynä sitä, että olin jo 35 kunnes aloitin  gluteenittoman, joten suolessa voi olla pysyvää imeytymisvikaa, siis asia  voinee olla  sekundääristä eikä primääristä juuri maksasta johtuvaa - tästä en ole varma. Enne kuin aloitin  GFD-dieetin ja olin huonossa kunnossa, kun  mikään  ei imeytynyt,  GT avot olivat jkv koholla- sen ainoan kerran 1981 kesäkuussa Suomessa on ollut jokin  vika maksa-arvoissa).
 Olen sitä mieltä että kahvissa on maksalle edullista  edellyttäen että löydetään se oikea muoto kahvista. Koetan ottaaq kahvini  ruoan jälkeen, siis se on jälkiruoka,  ei tyhjään mahaan.  Ajattelen että se on  ruoansulatusta stimuloiva.

https://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070614162223.htm

 Through research in the test tube and in mice, she and Moore found that in the intestine, cafestol activates FXR and induces FGF15, which reduces the effects of three liver genes that regulate cholesterol levels. While it is still unclear whether cafestol itself reaches the liver, the finding does confirm that the effect of the compound is in the intestine, which is directly involved in the transport of bile acids.

HUOMAAN ETTÄ ASIA ON AJATELTU JA TUTKITTU VALMIIKSI JO:
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25291138
(Hakusana "Coffee and cafestol" johtaa esim otsikkoon  "Coffee and liver health"
J Clin Gastroenterol. 2014 Nov-Dec;48 Suppl 1:S87-90. doi: 10.1097/MCG.0000000000000240.

Coffee and liver health.

Abstract

Coffee is one of the most widely used beverages in the world. It includes a wide array of components that can have potential implications for health. Several epidemiological studies associate coffee consumption with a reduced incidence of various chronic diseases such as diabetes, cardiovascular diseases, and neurodegenerative diseases.
Over the past 20 years, an increasing number of epidemiological and experimental studies have demonstrated the positive effects of coffee on chronic liver diseases. Coffee consumption has been inversely associated with the activity of liver enzymes in subjects at risk, including heavy drinkers.
 Coffee favours an improvement in hepatic steatosis and fibrosis, and a reduction in cirrhosis and the risk of hepatocellular carcinoma. The mechanisms of action through which it exerts its beneficial effects are not fully understood. Experimental studies show that coffee consumption reduces fat accumulation and collagen deposition in the liver and promotes antioxidant capacity through an increase in glutathione as well as modulation of the gene and protein expression of several inflammatory mediators. Animal and in vitro studies indicate that cafestol and kahweol, 2 diterpens, can operate by modulating multiple enzymes involved in the detoxification process of carcinogens causing hepatocellular carcinoma. It is unclear whether the benefits are significant enough to "treat" patients with chronic liver disease. While we await clarification, moderate daily unsweetened coffee use is a reasonable adjuvant to therapy for these patients.
PMID:
25291138
[PubMed - indexed for MEDLINE]

Inga kommentarer: