Etiketter

Leta i den här bloggen

onsdag 17 februari 2016

Aihepiiri FXR ja verenpaine

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26188398
Aikamoinen "härva"- FXR järjestelmä, kaikki kolesterolia normalisoiva järjestelmä ( lääkkeet etc) ja verenpainelääkket ja käsitys normaalista- Sekin on systeemi, jossa on monia normaliteetteja, joilla on interaktio ja interaktioilla, niiten   summalla on  tai pitäisi olla normaliteetti,  joka tarkoittaa että sitä voi hyvin ja jaksaa eikävoi pahoin ja ole rättinä sängynpohjalla. Joskus kaikkien hyvien tarkoitusten summa on se, että "hyvin hoidettu"  on  itseasiassa tehohoidon tarpeessa, missä ensiksi  on kiiruulla hahmotettava kaikkien hyvin hoitoterapioitten  pilleristö resepteinä  käsin ja sitten käytännön toteutuksesta ja anamneesista  ja laboratoriovastauksista käsin.

Itse pyrin  siihen että  pillerimäärä on minimi. ja siihen pääsen vain mittamalla joka päivä verenpaineen, myös painon , pitämällä  dieettiperiaatteet johdonmukaisesti verenpaineelle edullisena ja samalla verensokerille ja painolle edullisena. Jos päiväkään jää väliin, voi joutua  hienosäätämään monta päivää jatkossa  sekä dieettiä että  tablettia.
 Minulle myvä apu on pitää se MAP yläraja. 103 on hyvä yläraja.  Ei pääse leiskahtamaan sitä  psyykkeä stressavaa  verenpainetta.  Tai jos se on leiskahtanut ja MAP on korkea,  koetan  katsoa etten lähde mihinkään ylirasitukseen ennekuin MAP  normalisoituu.   Jos MAP karkaa korkeaksi,  komplisoituu tilanne ,  tulee  sydänrasitusta ja  stenokardiaakin.

Mutta sitten on  Skylla ja Kharybdis:
  jokin  lääkkeitten kumuloitumisen vaikutus reseptoritasoissa, jotka tietysti ovat individuelleja ja koska lääkkeet ovat moderneja ei tietämys ole kovin  suurta sivuvaikutuksista. tai moneine reseptoritasoon vaikuttavien lääkekiten yhteisvaiktuuksista tai  aivan muista reseptorijärjestetelmistä,  jotka myös vaikuttuvat  reseptoritason lääkkeestä  (sartaani).  Pohdin nyt FXR järjestelmän ja sarttaanivaikutuksen  interaktiota.
lääkkeen sivuvaikutus RAAS::n  reseptoritasoon vaikuttavissa on sekin, että   munuainen voi vaikuttua ja  tarpeellinekin   fysiloginen vaste nesteen käyttöön , rasitukseen  tai tai ylipäätänsä vain pystyssäkin olemiseen hidastuu ja suonisto  menettää fysiologisen tonuksensa . Se ei ole toivottavaa.  Jokin interaktio on esim  keuhkojenkin puolelle.

Sartaanin  aiheutamaa tuonitonukseen palautumista ei voi mitenkään nopeuttaa. Liian vahvan verenpaineenlaskun aiheuttaneen  lääkkeen poisjättäminen  heti ainakin ajaksi voi vähitellen vapauttaa verisuoniston ja tonuksen. reseptoritasot ja  responssysteemit.
Tällainen reseptoritason kumuloituminen tulee ainakin sartaanista. Itse olen  vaihtanut  diureettiin sellaisessa vaiheessa, seuraan myös painoa   ja nesteen kertymistä. Jos tapahtuu että kuitenkin verenpaine karkaa taas korkeaksi, voi ottaa murunkin sartaania ja se  auttaa jo pienestä määrästä normalisoimaan verenpainepiikin.
 Mahtaa olla  hyvä molekyyli. Ei mikään massalääke.

  Mutta pienen  ajan päästa  jätän taas  senkin pois ja tarpeen mukaan käytän diureettia. niin voi mennä kuukausiakin.  Kuitenkin on niin että jo vuodenaikavaihtelu, pakkanen ja erittäin kuuma omaavat  aina jonkinlaisen taitteen ja se taitevaihe vaikutaa  niihin lääkkeisiin joita minä henkilökohtaissesti käytän: kilpirauhaslääke ja  verenpainelääke. Luonnollistahan se on kilpirauhasen suhteen muta  verenpainelääkkeen suhteen varmasti merkitse että kesällä ilmenee kehon hikoilu ja haiihtuminen ja nämä taas  sulkeutuvat talvipakkasessa.  Jokaisess vaihteessa oln joutunut  hienosäätämään  verenpainelääkettä. Yksinkertaisesti en voi ksittää että miljoonat potilaat ottavat valitamatta samat lääkkeet kesät talvet mittamatta itse painetta.  En käsitä. Veerenpaineeseen kuuluu mielestäni ilman muuta  vuodenaikatietous  muutoksista ja vernpainen omamitaus ja  alternatiivitablettimäärän kaavoitus lääkärin opastuksella  Sellainen on  vielä pilottityövaiheessa. Diabeteksen suhteen on päästy jo hoitamaan tautia, muta pilottityötä on saada estettyä että verensokerin myrskyinen vaihe ei  murru diabeetiseksi taudiksi.  ämän voi estää kun  ihmiset alkavat itse  otta verensokerieta ja tehdä loogista  havaintoa omsita  syömisistään ja niitten yhteydestä verensokeriin. Ja siten  kun annetaan  vakausalueen tavoitteet ohjataan ihmisiä säilyttämään se vakaus- osaahan miltei kaikki ajaa autoa ja pysyä kaistalla. Jos tietää mitä tarkoitaa että autaossa ei ole vakaajaa,käsittää  minkälaista ruoriajoa  ajo on.


 Tietysti  suolan käyttöni on aivan minimissään ja  verensokerin pidän normaalina. Sekin karkaa vakaudesta jos en pidä sokeria  niukkana.
 Olen huomannut että  seklä verenpaineen että verensokerin  vakaudessa on jotain samaa, verensokerin vakaus ja verenpaineen vakaus ovat kuin järvenpijnta ilmiö- niitten   "systeeminen energiatila" on kuin lepotilassa, kun  niissä on vakaus. eikä tarvitse  mitenkään ajatella niitä - ja niillä on se kantovoimansa-  -  tietyissä  rajoissa.

Kyllä pitää tehdä niitä  tarkistuksia  ilman että on oireita ja että vain  oireitten takia tarkistaisi. Tyyppiä: "Minulla  on korkea verenpaine. menen  kahden kuukauden päästä mittauttamaan sen  terveyskeskuksessa, kun tuntuu että se on korkea "

Nämä taudit  ovat petollisia sikäli, että  oireettomuus voi olla paha merkki neuropatiasta, joten   sen oireettomuuden taudin välttää vain kun tarkastaa arvot säännöllisesti.
Verenpainevakioksi ainakin iteslleni katson sellaista  verenpainetta, jossa  systolinen on korkeintaan 130, mielellään 120-130 välillä, ja diastole vähän alle 80. ja pulssi  66 -78   tienoossa  - Kellosta katson 10 sekunttia ja  sinä  lyöntejä 11- 13  on  hyvä, rauhallinen pulssi

Pulssia katson senkin takia, koska on tuo kilpirauhaslääke , eikä pulssi saa alkaa tippua ainakaan alle 50  eikä lämpö laskea ainakaan  alle 36 , eikä myöskään peruspulssi levossa nousta  yli 80 eikä lämpö yli 37- näin nyrkkisääntönä.   Minulla on  ne lisätekijät tuo pieni EKG juttu, se qt ja pieni  ( ihmisillä aika yleinen, 3%-  kardiologin mukaan) läppävika ul:ssa, joten  olen aika tarkka,, että nämä  itse mitattavat  tavalliset arvot on okei.

Ja  verensokerin sain vakaaksi kun tasapainotin gluteenittoman dieetin kuidulla,, karkeammilla  jauhoilla, vähensi raffinoituja sokereja ja hiilihydraattien kokonaismäärää. Ylipäätänsä  olen vähentänyt makeita.

Siis pillerimääräni on  oikeastaan vain kilpirauhaslääke ja  minimaalinen verenpaineta säätelevä pilleri  Joko diureetti tai muru sartaania.
 Joskus otan   neljäsosamurun aspiriinia, korkeintaan kerran kahdessa viikossa,  se jo on  minulle verta ohentava.  Varsinkin matkoilla ja datan vieressä istuessa  tällaisesta 125 mg ASA.sta  voi olla hyötynsä.  Mutta  vähäkin enempi minulla jo  toisi  tirskahdusta verta nenästä niistäessä.

 ( Kalanmaksaöljy 1 tlk,
 Nyt juuri rautakuuri, koska Ferritiinilaskee joskus - jo monen vuosikymmenen ajamn sama juttu)
C-vitamiiniporetabletti,
 B12 pistos  kerran 2 kk-  verenmuodostuksen  pitämiseksi normaalina. imeytymishäriö myöhään vasta 35 v. iåässä  havaitun keliakian tähden- silloin verenkuva alkoi olla  niukanlainen)
Tänä vuonna  tulee sitten 35 vuotta täyteen  keliakiadieetin pitoa.

(Suvussani keliakian, sydän- ja  maksatautien, kilpirauhastautien  ja diabeteksen lisäksi  luuydintautia (MDS, L. ja B12 puutetta-  tavallisia kansantauteja muuten suomalaisilla-saa pohtia onko  noiden suomalaistautiilmenemien taustasyynä yksin vain  gluteeni vai muitakin  tekijöitä).

Otsikossa mainitsen FXR ja verenpaine-
Tämä johtuu siitä että  olen pohtimassa edelleen kolesteri- ja sappiaineenvaihdunnan osuutta verenpaineessa.
Tämä on aika itsekeskeinen kirjoitus:  mutta minun verenpaineeni on jotain sellaista sorttia, josa  asia on maksan toimintaan  liittynyttä.  Voin sanoa että en käytä alkoholia- en ole koskaan sietänyt sitä- ehkä se on se että meidän suvussa maksa ei todellakaan ole luotu  orgaanisia liuottimia varten. .








Inga kommentarer: