Etiketter

Leta i den här bloggen

onsdag 20 juli 2016

Oma mielipiteeni kolesterolia alentavista lääkkeistä

Todellakin kolesteroli on erittäin tärkeä tapettimolekyyli kehotalossa.  Kudosten vedenpitävyys ja plastisuus vaatii kolesterolia ja sen sukuisia  molekyylejä (dolikolia,  dolikolijohdannaisia, ubikinoneja)
Mutta tänä hyvinvoinnin aikakautena voi exogeenisen kolesterolin rasitus tulla  liian suureksi.  Tietysti  dieettiohjeilla on ensisijainen merkitys, mutta kuten tiedetään, asia ei oikein pure perille.
Endogeenisen synteesin  stimulaatiokin on tavallaan   hatarasti hahmoteltavissa, koska  hyvin suurin tärkeyden takia moni hiiliketju  kulkeutuu kolesterolisynteesitiehen niin aminoahapoista kuin  yli päätänsä  kaiksita pilkotuista energia-aineista.   Kolseterolin muodostuminen on vitaali asia.  Koska joka solu sitä tekee, ei mikään statiini pysty koko kehon kaikkien solujen kolesterolisynteesiä vähentämään, vaikka  varmaan  jossain osassa kehoa synteesiin saadaankin vaikutusta.
Toivottavaa on, että  aivojen välttämätön kolesteroli ei vähenem, kun  maksan ylimääräinen kolesterolirasitus  saadaan vähenemään.  Eikä ihon  kolesterolin aiheuttama kimmokaan ole asia, mitä pitäsi kovasti riipiä pois.

Henkilökohtaisesti  valitsin  käyttää silloin tällöin hieman jotains statiinia, että  saa pikkuisen alkuun kolesterolin veriarvon vähenemäa  ( esim vesiliukoista pravachol vähän aikaa). Simvastatiini aiheuttaa todellakin  lihasvaivaa monelle - pienestäkin lihasvaivasta, lihksien aristumisesta,    jättäisin  statiinilinjan.

  Olen sitä mieltä että koskaan ei statiinin pitäisi olla sellainen konemainen  vitamiinipilleri, jota otetaan ihan joka päivä -  Pitää saada se  lääkkeen annostus vain  " hengittämään"  jollain tavalla.

Atorvastatiinista sanottiin  jossain PubMed  artikkelissa sillä olevan etuja  pitkän qt ajan suhteen,

Pidän statiinia  eräänlaisena työvälineenä, jonka avulla voi ajoittain saada liika kolesterolirasitusta maksasta ohittumaan.  Rasvojen imeytysmistilanne sinänsä on yksilöllinen asia, rasvojen sulamattomuus,   selektiivinenimeytyminen, tai imeytymättömyys...  suolistopinnan  sairaudet vaikuttavat rasvojen takaisin imeytymiseen.

Statiinin käyttöasia  on mielestäni  paljon enemmän yksilöllinen kaiken kaikkiaan, mitä yleensä ajatellaan.
 Statiini on  tärkeä, mutta   turha käyttö on haitaksi.  Rakenteita sulaa pois korvaantumatta, rikkoutuu korvaantumatta, jos on  niikseen, että  statiinityyppi  ei sovi ja aiheuttaa lihas vauriota.

Maksan ja rasva-aineenvaihdunnan tila vaikuttaa myös . Indikaatioalueita voi täsmentää.  Pitää katsoa että  ihot eivät muutu atrofisiksi statiinista. Siinä vaiheessa olisi  jo  hermokudoksessakin  kolesterolin vajetta. 
Statiinin etulienee parhaimmillaan niillä, joiden suolen imeytymiskyky on hyvä ja  joilla on lisäksi kardiovaskulaarisia tauteja  - eikä suoli läpäise  rasvoja esim steatorrhean ja intoleranssien takia, joiden sekundäärinen hyöty on liian rasvan valuminen pois kehosta.
Muta useinhan krooniseen sydänvikaan  kuulu myös steatorhea ja se saattaa olla kehon puolustusjärjestelmää tai sekundäärinen hyöty.
Asia on kovin monimutkainen.
 Statiinien hyötyjä voi löytää muistakin  alueista kuin varsinaisesti  kadiovaskulaarisesta alueesta.
Mutta toisaalta konemainen statiinin liika käyttö voi vähentää  tarvittaviakin koleterolikerroksia. Kolesterolista puhutaan liikaa  siinä sävyssä että sen on paha, mutta se on ihmisen huumoritekijä, tärkeä aivorasva ja ihon  vedenpitävyyden ja kimmon taustalla sekä se  on  joka solun kalvossa  tärkeä.





Inga kommentarer: