onsdag 6 april 2016

NNR 2012 Kolesterolin ravintosuositukset

NNR 2012 kertoo KOLESTEROLISTA  omana kappaleenaa sivulla 225-226. 

Nyt tiedetään, että kehossa voi monet solut valmistaa kolesterolia ja sitä tuotetaan sappihappojen muodostusta varten sekä steroidihormonien rakentamiseen ja solukalvon struktuuriin.  Kolesterolinsynteesi on hyvin tarkasti säätynyt kehossa.  Jos solut ottavat sisäänsä (exogeenista)  kolesterolia, silloin endogeeninen kolesterolinsynteesi alenee.  Joka päivä ihmiskehossa syntetisoituu  1 gramma kolesterolia. Sehän merkitsee 3- 4 kertaa suurempaa määrää, mitä Pohjoismaisesta dieetistä päivittäin imeytyy kehoon. 
Kolesterolin tärkeimmät ravintolähteet ovat liha, sisälmysravinto, munat ja maitotuotteet. 
 Fraktionaalinen kolesterolin imeytyminen alenee, jos saanti lisääntyy. Keskimäärin imeytyy dietäärisestä kolesterolista 30 - 40 %.  Mutta yksilöitten kesken imeytymiselläkin on eroja.  Imeytyminen vaihtelee 20- 80 prosentin väliä. 
On tehty kontrolloituja sokkokokeita  1974- 1999 ja näistä ( 17 tutkimuksesta)   on tehty meta-analyysi.
Jos ravinnossa on 100 mg kolesterolia, nousee seerumin kolesteroli 0.056 mmol/L ja HDL-kolesteroli 0.008 mmol/L   ja vaikuttaa   totaali kolesteroli/HDL-kolesterolisuhteeseen hieman , 0.020 yksikön verran. 
Niillä yksilöillä, joilla on apoproteiini E4-alleeli, ravintoperäisellä kolesterolilla on suurempi vaikutus seerumin kolesterolipitoisuuteen.  Vastaavasti niillä, joilla ei ole apoproteiini E4alleelia dieetin kolesterolin vaikutus seerumin kolesteroliin on vähäisempi. 
Useat asiantuntijaryhmät, pääasiassa Amerikasta, ovat suositelleet kolesterolin oton rajoiksi  alle 300 mg kolesterolia päivässä ja niille, joilla on suuri riski sydänverisuonitaudeista, esim 2- tyypin -diabeetikoille suositellaan, ettei kolesterolin saanti ylitä 200 mg  päivittäistä   tasoa.  pohjoismaissa on kolesterolin  keskimääräinen saanti 250- 350 mg päivässä. Oletetaan, että  suositeltaessa sellaisia dietäärisiä linjauksia, joissa edistetään kasvisravinnon käyttöä ja rajoitetaan rasvaisten maito-ja lihatuotteiden käyttöä, samalla  vaikutetaan kolesterolin saannin alenemista. Tämän takia ei nykyisissä suosituksissa NNR 2012 aseteta mitään ylärajaa kolesterolin saannille. Ilmeiseti endogeeninen kyky syntetisoida koleterolia riittää jopa  ennenaikaisesti tyntyneen vauvan tarpeisiin.  Sentatkia ei ole mitään suosituksisa siitäkään, että vauvojen syöttökaavioon pitäisi sisällyttää kolesterolia, vaikka kolesteroli on rintamaidon luonnollinen komponentti. 

Päivitys 6.4. 2016
Kommenttini: Minulle uusi asia on tuo  kolesterolisuosituksen rajan lasku  200 mg /pv tasoon riskipotilaille. olen aika varovainen tässä suosituksessa, sillä  miten  paljon  endogeeni kolesterolituotanto pääsee  jylläämään, jos exogeeni vaimentaja kovasti lasketaan. Tietysti  saattaa kolesterolinkaltiasilla kasvismolekyyleilläkin olla sitä vaimennusefektiä, mutta  sitä ei tässä tarkemmin mainita. Kuitenkin kananmunan keltuaisella on muitakin positiivisia  piirteitä xantofylliinit ja luteiini, joten  sitä ei ainakaan kokonaan kannata  eliminoida kolesterolilähteitä vähennettäessä. Eikös se yksi kananmuna  antaisi n 300 mg  kolesterolia. Niin olen ainakin aiemmin oppinut.  

Inga kommentarer: