NNR 2012 kertoo KOLESTEROLISTA omana kappaleenaa sivulla 225-226.
Nyt
tiedetään, että kehossa voi monet solut valmistaa kolesterolia ja sitä
tuotetaan sappihappojen muodostusta varten sekä steroidihormonien
rakentamiseen ja solukalvon struktuuriin. Kolesterolinsynteesi on hyvin
tarkasti säätynyt kehossa. Jos solut ottavat sisäänsä (exogeenista)
kolesterolia, silloin endogeeninen kolesterolinsynteesi alenee. Joka
päivä ihmiskehossa syntetisoituu 1 gramma kolesterolia. Sehän merkitsee
3- 4 kertaa suurempaa määrää, mitä Pohjoismaisesta dieetistä päivittäin
imeytyy kehoon.
Kolesterolin tärkeimmät ravintolähteet ovat liha, sisälmysravinto, munat ja maitotuotteet.
Fraktionaalinen
kolesterolin imeytyminen alenee, jos saanti lisääntyy. Keskimäärin
imeytyy dietäärisestä kolesterolista 30 - 40 %. Mutta yksilöitten
kesken imeytymiselläkin on eroja. Imeytyminen vaihtelee 20- 80
prosentin väliä.
On tehty kontrolloituja sokkokokeita 1974- 1999 ja näistä ( 17 tutkimuksesta) on tehty meta-analyysi.
Jos
ravinnossa on 100 mg kolesterolia, nousee seerumin kolesteroli 0.056
mmol/L ja HDL-kolesteroli 0.008 mmol/L ja vaikuttaa totaali
kolesteroli/HDL-kolesterolisuhteeseen hieman , 0.020 yksikön verran.
Niillä yksilöillä, joilla on apoproteiini E4-alleeli,
ravintoperäisellä kolesterolilla on suurempi vaikutus seerumin
kolesterolipitoisuuteen. Vastaavasti niillä, joilla ei ole apoproteiini
E4alleelia dieetin kolesterolin vaikutus seerumin kolesteroliin on
vähäisempi.
Useat
asiantuntijaryhmät, pääasiassa Amerikasta, ovat suositelleet
kolesterolin oton rajoiksi alle 300 mg kolesterolia päivässä ja niille,
joilla on suuri riski sydänverisuonitaudeista, esim 2- tyypin
-diabeetikoille suositellaan, ettei kolesterolin saanti ylitä 200 mg
päivittäistä tasoa. pohjoismaissa on kolesterolin keskimääräinen
saanti 250- 350 mg päivässä. Oletetaan, että suositeltaessa sellaisia
dietäärisiä linjauksia, joissa edistetään kasvisravinnon käyttöä ja
rajoitetaan rasvaisten maito-ja lihatuotteiden käyttöä, samalla
vaikutetaan kolesterolin saannin alenemista. Tämän takia ei nykyisissä
suosituksissa NNR 2012 aseteta mitään ylärajaa kolesterolin saannille.
Ilmeiseti endogeeninen kyky syntetisoida koleterolia riittää jopa
ennenaikaisesti tyntyneen vauvan tarpeisiin. Sentatkia ei ole mitään
suosituksisa siitäkään, että vauvojen syöttökaavioon pitäisi sisällyttää
kolesterolia, vaikka kolesteroli on rintamaidon luonnollinen
komponentti.
Päivitys 6.4. 2016
Kommenttini: Minulle uusi asia on tuo kolesterolisuosituksen rajan lasku 200 mg /pv tasoon riskipotilaille. olen aika varovainen tässä suosituksessa, sillä miten paljon endogeeni kolesterolituotanto pääsee jylläämään, jos exogeeni vaimentaja kovasti lasketaan. Tietysti saattaa kolesterolinkaltiasilla kasvismolekyyleilläkin olla sitä vaimennusefektiä, mutta sitä ei tässä tarkemmin mainita. Kuitenkin kananmunan keltuaisella on muitakin positiivisia piirteitä xantofylliinit ja luteiini, joten sitä ei ainakaan kokonaan kannata eliminoida kolesterolilähteitä vähennettäessä. Eikös se yksi kananmuna antaisi n 300 mg kolesterolia. Niin olen ainakin aiemmin oppinut.
Kommenttini: Minulle uusi asia on tuo kolesterolisuosituksen rajan lasku 200 mg /pv tasoon riskipotilaille. olen aika varovainen tässä suosituksessa, sillä miten paljon endogeeni kolesterolituotanto pääsee jylläämään, jos exogeeni vaimentaja kovasti lasketaan. Tietysti saattaa kolesterolinkaltiasilla kasvismolekyyleilläkin olla sitä vaimennusefektiä, mutta sitä ei tässä tarkemmin mainita. Kuitenkin kananmunan keltuaisella on muitakin positiivisia piirteitä xantofylliinit ja luteiini, joten sitä ei ainakaan kokonaan kannata eliminoida kolesterolilähteitä vähennettäessä. Eikös se yksi kananmuna antaisi n 300 mg kolesterolia. Niin olen ainakin aiemmin oppinut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar