Etiketter

Leta i den här bloggen

måndag 11 juli 2022

Järkyttävät suomalaisdieetit

Löytyi tämän päivän IS-lehdestä.Siiehn aikaan kun olin aloittanut lääketieteenopiskelut ja sitten valmistuttua , 1964-1972 aikoihin , suomalaisia vaivasi korkeat kolesteroliarvot  -sellaisia t- 9  välillä olevia arvoja   pidettiin  tavallisina. vastaavasti sydänverisuonitaudit olivat niin yleisiä, että  niiden ongleman laajuutta  vain harva  käsitti, mutta  lääkärikunnassa oli   niitäkin joilla oli  insikti asiaan ja niin alkoi suomalaisen kolesterolin  alnetamisohjelmat  ja dietin sekä lääkityksen  haku tähän ongelmaan.  Anamneeseja otettaessa kysyttiin mm. kanamunien käytöstä ja muusta  ruoan sisällöstä, kun verenpaineet olivat sellaista 200/120 luokkaa useilla korkeiden kolesteroliarvojen ja huoon munuaistoiminnan ohella. Vernsokerit olivat myös  huilkeita ja  diabeteksen käypää hoitoa ei ollut  siinä  moniuolisessa kaaviossaan kuin nykyisin. Lääkkeetkin olivat  hyvin  niukkaa kirjoa. Kun havaittiin, että kolesteroli oli molekyyli, jolla oli erikoinen aineenvaihduntansa, johon ravinnon kolesteroliakin tarvittiin  noin 300 mg jotta  tasapaino tuon  jätemolekyylin  aineenvaihdunnassa olisi maksimaalisen hyvå- koska se säätyy reseptorivälitteisesti- eli voi säätyä  eri suuntiin  ulkoisista tekijöistä kuten dieetistä. kolestgerolia  tarvitsee joka solu hieman sillä solukalvon rakenne vaatii kolestgerolikerroksen jotta  solut ja iho saavat tietyn oikeanlaisen lipiditaspainon ja  keho on "vedenpitävä"-  ennen vanhaan suomalaisilla oli paljon sitä  vanhankansan  nimittämää "tihkunaa"- koska ei ollut tavallista käyttää  kasvisöljyjäkään, joissa on linoli ja linoleenihappoa, niistä tulee ihoa ja solua korjaavat tekijät.kovien rasvoje osuus oli tietysti  suuri verrattuna   nykyiseen rasvaäaineiden suositetltuun jakaumaan.  Kolesterolin nykyinen  suositus  vastaa  yhden keltuaisen määrää  vuorokaudessa.  Sen keho  pystyy käsittelemään  niin ettei  metabolia  säädy  normaalitasosta ääriasemiin endogeenin  kolesterolisynteesin suhteen käsittääkseni. 

Munuaisillekin löydettiin  sopiva proteiinirasituksen taso. Diabeteksessa  tosin täytyy ottaa huomioon, että munuaistoiminnalle on eduksi  keveänlainen proteiinirasitus. Elimistöhän pystyy  syntetisoimaan osan  proteiinien rakenneaminohapoista aivan  jätetypestä , jota liitetään hiilihydraattiaineenvaihdunnan  orgaanisiin happoihin ( sitruunahapposyklin  tiettyihin  hiiliketjurakenteisiin ja niin niistä tulee perustavia aminohappoja) Osa aminohapoista noin 8 kappaletta  20:stä rakenneaminohaposta  nimitetään essentielleiksi, koska  niitä  saa vain ravinnosta ja niitä pystyy syntetisoitumaan vain kasvikunnassa  tai sitten niitä voi saada   valmiissa liharuoassa   animaalisista rakenteista purkamalla aineenvaihdunnan entsyymien avulla: tietyt eläimet syövät  paljon  ruohoa   ja saavat  kasvien valmistamia  aminohappoja  kuodksiinsa. Yleensä sanotaan nyrkkisääntönä että ihminen tarvitsee  proteiinia ravinnossa noin gramman painokiloaan kohti. Jos munuaistoiminta kehnonee, tuota  grammaa  pienennetään sopivasti munuaisia helpottavaan  määrään,   esim 0.6 g/ painokilo.  Toinen keino helpotaa munuaisia on  pitäää hedelmä tai kasvisvälipäiviä, sillä proteiinin tarve aikayksikköä kohden on  eri  tavalla mitattua kuin esim hiilihydraattienergian  tarve. Proteiinin saannin voi  laskea esim viikkoa kohden riittäväksi, jos tarkoituksena on pitää painoa ennallaan. proteiinielaatujen vaihtelu on myös  edullista  keholle:  kala joskus, kanaa joskus, hernetta ja papua joskus, pähkinää, siemenravintoa,  punaista lihaa  harvemmin,  itseasiasas kaikissa  ruoissa on proteiinia , kasvisruoissakin, sillä proteiini pitää energia-aineet rakenteina: hiilihydraatit ja rasva ovat  energiaa ja ne sijaitsevat proteiinirakenteissa kuin astiassa, joten  kaikessa ravinnossa  on proteiinia siinä mielessä. 

Yleensä ravintotaulukot  annetaan 100 gramman painomäärää kohden. Esim  100 grammaa  kalaa  antaa noin 18 g proteiinia.  Kalkkuna on  aika tiivistä lihaa ja siitä saa proteiinia yli 20 g / 100g.  Leivässä on taas noin 7-10 g proteiinia sadassa grammassa.  

Jos  on verenpainetta ja  munuaistoiminta normaalin alakantissa, kannattaa  käyttää proteiinnia alle 1 g painokiloa kohden päivässä. Jos painaa 70 kg tuo määrä olisi 70 grammaa. Jos todellakin kokoaa ravinnossaan  yhtenä päivänä koko 70 grammaa proteiinia, saa tosiaan katsoa ettei siten ole  verenpaineessa heijastumaa, muta paljon voi johtua siitä, miten suolaa. Vähäsuolaisena voi tuollainen 70 gramman  proteiinimäärä  mennä " verenpaineen huomaamatta" .   Toiset  tuntevat proteiinilaadut nivelissä. Jos nivelet tuntuvat kipeiltä jonkin proteiinilaaduun jälkeen, kannattaa siirtyä kohti  vähäpuriinisia proteiinilaatuja ( maitoproteiinit, kananmunanvalkuainen, tuorejuustot, kasvisproteiinit). Punainen liha on varsinkin  nivelissä tuntuva niillä joilla on jotain ongelmaa pyrimidiinipitoisten lihojen sulattamisen kanssa. ( kihti ja artriittijoukko) .


Jaa jaa.  Atleeteista kyllä sanotaan, että he voivat käyttää  niissä lihaksia  kehittävissä  (varsinkin rikkovissa) amateissaan   suurempiakin proteiinimääriä kuin 1-1,5 grammaa painokiloa kohti,  vaan minun on vaikea käsittää, miten ihmeessä  munuaiset   selviävät sellaisista massiivisista rasitteista. tuo kolesterolikin on  varsinainen jätetuote, se ei käyty energiaksi, se on kuin  kutistuva rysä, jonka pitäisi mennä läpi kehon suoliston kautta ulos lopulta. Se on tärkeä verkkomainen rakenne, jonka tehtävä on muodostavaa vedenpitävyys iholle. , mutta sitä keho  produsoi endogeenisesti kuin baanalta  enemmänkin päivittäin kuin yhden kananmunan keltuainen  (300 mg) .  Tuollainen pieni määrä tarvitaan hillitsemään endogeeniä synteesiä. 

Pohdituttaa seuraavavnlainen dieetti: Se on lisäksi  matalahiilihydraattinen, millä on  vaaransakin. Rasvan määrästä ei mainita.   Vvaikea sanoa mitään  kun dieettiä ei ole ajettu AIVO-ohjelman läpio  se on dieteistien dataohjelma. täällä Ruotsissa.  Jos  nnoin vähille hiilareille menee, on  vaarassa sydämen johtoradan energian saanti. Hisin kimppu.

 




Robert Helenius syö kilon lihaa päivässä – lataa nyt kaunistelemattoman näkemyksen vegeruokavaliosta

Yksi lautasmalli ei sovi kaikille huippu-urheilijoille, kuten Robert Heleniuksen esimerkki osoittaa.

Nyrkkeilijä Robert Helenius saa osan ravinnostaan kotipihaltaan.

6:15

Kilo lihaa kuulostaa varsin suurelta määrältä, kun syöjänä on yksi ihminen ja aikaa ruokailuun on vain vuorokauden verran.

Paperilla näin varmasti onkin, mutta Robert Helenius ei ole kuka tahansa. Kaksimetrinen rautanyrkki on kokemuksen kautta saanut hiottua ruokavalionsa sellaiseksi, että homma toimii ja ruoka maistuu.

– Edelleen se kuuluu ruokavaliooni. Sillä kroppani toimii parhaiten. Päivittäin tarvitsen vähintään 250 grammaa proteiinia. Nauta sopii minulle kaikissa muodoissa, sikaakin syön, ja kanasta en oikein pidä, mutta sitäkin tulee syötyä, luettelee Helenius.

Lumparlandin kauniissa maisemissa, Ahvenanmaalla asuva Helenius elää jonkinlaisessa omavaraistaloudessa, sillä osa ravinnoista kerätään suoraan kotipihasta.

– Meillä on 20 kananmunaa pihassa päivittäin. Talvisin niitä joudutaan ostamaan. Kaikki on luonnollisesti lähiruokaa lihasta lähtien.

Tiu munia ei kuitenkaan riitä edes päiväksi, sillä Heleniuksen proteiinintarvetta täydennetään kananmunilla. Vain hiilihydraattien määrää kontrolloidaan tiukasti.

– On päiviä, jolloin syön 30 kananmunaa kahdessa erässä. Olen jo vuosia mennyt sellaisella puolipaastolla. Hiilareiden määrän täytyy jäädä alle 40 gramman päivässä. Silloin verensokeri ei hypi.

Tuskin kukaan uskoikaan, että kasvisruokavalio siivittäisi isokokoista miestä treenaamaan kovaa päivittäin, tai että saatava ravinto riittäisi palautumiseen.

– Kummeksun hieman sitä, että nykyään promotaan vegeruokavaliota niin paljon. Ei siitä saa tarpeellisia mineraaleja ja vitamiineja. Ihmisten aivopesu on aika kauheaa. Rehut jätän eläimille.

Ruokaviraston julkaisemissa aikuisia koskevissa ravinto- ja ruokasuosituksissa todetaan, että ”lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 g viikossa”. Samoissa ohjeissa lukijoita kannustetaan lisäämään ruokavalioonsa kasviksia. Juureksia, vihanneksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja tulisi ohjeiden mukaan nauttia ”vähintään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta”.

Helenius on asunut Ahvenanmaalla jo vuosia. Hän nauttii luonnon läheisyydestä, eläimistä ja siitä, että on tilaa temmeltää.

– Ahvenanmaalla varmasti pysytään. Ei minulla ole kiire minnekään. Lapset käyvät täällä koulua, ja minulla on oma sali täällä. Kun on pinna kireällä, voi mennä koiran kanssa metsään, ja heti tuntuu paremmalta.

– Lappi voisi olla sitten eläkkeellä sopiva paikka. Siellä voisi mennä metsään yksin moneksi päiväksi ilman puhelinta, Helenius maalailee.

Inga kommentarer: