fredag 13 februari 2009

Aivojen kolesterolin homeostaasi, turn over

AIVOJEN KOLESTEROLIN TURNOVER, vaihtuminen.
LÄHDE: Ingemar Björkhem et al.
Importance of a Novel Oxidative Mechanism for Elimination of Brain Cholesterol
TURNOVER OF CHOLESTEROL AND 24(S)-HYDROXYCHOLESTEROL IN RAT BRAIN AS MEASURED WITH 18O2 TECHNIQUES IN VIVO AND IN VITRO, 1997)
Karolinska Institutet, Huddinge Hospital, Sahlgrenska University Hospital, Göteborg University,

AIVOT ovat kehon kaikkein kolesterolipitoisin elin.

Aivojen kolesterolia luonnehtii hyvin hidas vaihtuminen (turn over) ja hyvin vähän siitä vaihtuu (exchange) lipoproteiineissa verenkiertoon.

Vasta vuonna 1996 tutkijat olivat osoittaneet , että on olemassa jatkuvaa iästä riippuvaa 24(S)-hydroksikolesterolin virtaa ihmisaivoista verenkiertoon. (Lutjohann D et al. 1996).

Tässä yhteydessä tutkijat mittaavat kolesterolin synteesitahdin ja sen konversion kolesterolista 24-OH-kolesteroliksi koe-eläimen aivoissa in vivo. He käyttivät 18-O2 inhalaatiotekniikkaa ja massaisotopomeerin jakautumisen analyysiä.

Kolesterolisynteesin havaittiin vastaavan 0.032 +0.01 % koko aitiosta tunnissa.

Konversio kolesterolista 24(S)OH- kolesterolimuotoon oli samaa luokkaa, noin 0.02% aitiosta tunnissa.

AIVOJEN MIKROSOMIT muuttivat endogeenistä kolesterolia 24(S)OH-kolesteroliksi samaan tahtiin, kun inkuboitiin NADPH:n läsnäollessa. Kun inkuboitiin koko homogenaattia ja subsellulaarista aivofraktiota, ei ollut mitään merkitsevää konversiota tritiumilla merkatusta 24-OH-kolesterolista enemmän polaarisiin tuotteisiin.

Plasma niistä 18-O2 altistetuista koe-eläimistä sisälsi 24(S) OH-kolesterolia, joka oli rikastunut merkatulla hapella 18-O2 samalla tavalla kuin aivoissa oleva 24-(S)OH-kolesteroli.

TULOKSET osoittavat, että läsnäoleva entsyymi 24(S)-hydroksylaasi välitti sitä mekanismia, joka oli tärkein aivojen kolesterolin eliminoimisessa koe-eläimellä.

Tapahtui hidasta kolesterolin konversoitumista 24(S)-HYDROKSI-KOLESTEROLI-muotoon ja tämän pienen aition nopeaa muutosta OXYSTEROLIKSI , koska sitä vuoti verenkiertoon.

( 24-(S)OH-kolesterolin puoliintumisaika aivoissa on vain noin 0.5 päivää, kun taas vertaa kolesterolin puoliintumisaikaan, joka on 2-4 kuukautta)

On ilmeistä, että 24(S)-hydroksylaatiotapahtuma suuresti kiihdyttää kolesterolin siirtymistä yli veri-aivo-barrierirn ja että hydroksylaatio voi olla kriittinen aivojen kolesterolin homeostaasille.

Suomennos 13.2.2009 0:53

Inga kommentarer: